Zum Inhalt springen


Orgelhistorie - over orgels, muziek en geschiedenis


De ‘Guide de l’Organiste’ en de ’Méthode d’orgue’ van Adolphe Miné

Halverwege de 19de eeuw publiceerde organist en componist Jacques Claude Adolphe Miné (1796-1869) diverse composities voor orgel. In samenwerking met zijn collega Charles-Alexandre Fessy (1804-1856) kwam omstreeks 1839 de ‘Guide de l’Organiste’ tot stand. Om een indruk te geven van de opzet van de reeks en de inhoud van een livraison (aflevering) is een inhoudstafel bijgevoegd.

Download de PDF (Le Guide de l’Organiste)

Vermoedelijk in 1860 verscheen een ‘Méthode d’orgue’ van Miné. Afgezien van diverse oefeningen in de vorm van composities geeft hij uitleg over het orgel, de ‘plain-chant’, de diverse modi, het begeleiden van de zang, de liturgie, registraties, pedaalspel en improvisatie. Naast een inhoudstafel is in de bijlage de integrale tekst van de hoofdstukken ‘Rubrique des offices’ en ‘Mélanges Ordinaires des Jeux de l’Orgue’ weergegeven.

Download de PDF (Méthode de l’Orgue)

De ‘Messe pour le temps de Noël’ verscheen als livraison no. 5 van de ’Guide de l’Organiste’. De melodie van veel versetten is, net als in de ‘Messe du jour de Noël’ (1842) van A.P.F. Boëly, gebaseerd op bekende noëls. Voor de registraties verwijst Miné naar ‘Mélanges’ die nauwkeurig beschreven worden in de ‘Mélanges ordinaires…’ uit de ‘Méthode d’orgue’.

Download de PDF (Messe pour le temps de Noël)

Auteur:
Johan Zoutendijk
Date:
25 december 2011 om 18:03
Category:
Artikelen,Bladmuziek
Tags: